Vi gir deg de beste tipsene for en trygg ferieøkonomi

6 tips til bruk av kredittkort i utlandet

Bør man betale med kort eller kontanter i utlandet? Debet- eller kredittkort? Kredittesten.no gir deg svaret, samtidig som du får de beste tipsene for en trygg ferieøkonomi.

Publisert: 10.09.2018

Så lenge man har satt seg inn i de potensielle fallgruvene skal det ikke så mye til før man kan føle på en økonomisk trygghet idet man passerer landets grenser. Ifølge aktører som Forbrukerrådet og Forbrukerombudet kan kredittkort fort være det aller beste reisefølge, da det ofte fremheves som den sikreste betalingsmetoden.
1. Ha alltid med deg minst to kort – og betal med kredittkort
Foruten om det sedvanlige debetkortet bør du også ha med deg minst ett kredittkort på reisen, og dette bør samtidig benyttes som ditt primærkort i løpet av turen. Debetkort kan med fordel legges på et trygt sted under oppholdet, for eksempel i safen på hotellrommet om du har tilgang på dette. Denne metoden sikrer at du alltid har et kort i reserve om du skulle være så uheldig å miste det eller få det frastjålet.

Årsaken til at du bør benytte deg av kredittkort i utlandet er at du i større grad er beskyttet om noe ublidt skulle inntreffe, da man til enhver tid er underlagt norsk lov i form av Finansavtalelovens §54b . Samtidig belaster ikke transaksjoner gjennomført med kredittkort din personlige konto – som er tilfelle med et vanlig debetkort – noe som gir deg et økonomisk spillerom om en tvist skulle oppstå.

Les også: 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet

2. Betal flybilletter og overnatting med kredittkort
Som nevnt ovenfor er kredittkortbruk dekket av finansavtaleloven, og av den grunn bør du bestille flybilletter og overnatting ved for eksempel hotell, feriehus eller lignende med et kredittkort.

Det finnes en rekke eksempler på nordmenn som har blitt svindlet ved bestilling av feriehus i utlandet. Gjennomgangstemaet for disse tilfellene var at de som hadde betalt med kredittkort fikk tilbake pengene ved å klage til kredittkortselskapet, mens de som hadde betalt med debetkort måtte dekke kostnadene på egen hånd. Det kan også forekomme at hotellkjeder og flyselskaper går konkurs etter du har gjennomført din bestilling, og også her er du bedre stilt om du har valgt å betale med kredittkort.

Om du i tillegg har et kredittkort med reiseforsikring inkludert i prisen vil denne være gjeldende så lenge du har betalt minimum halvparten av de totale transportkostnadene med kortet.

Les også: Valutapåslag – hva er det?

3. Skjul alltid PIN-koden
Som tittelen indikerer er det alltid viktig å være påpasselig med å skjule PIN-koden når man benytter kortet sitt. Om du skulle være så uheldig å få kortet ditt frastjålet og vedkommende samtidig sitter på din personlige kode, risikerer du fort å få både kontoen tappet og sitte igjen med et betydelig krav til egenandel. Grunnen til dette er at det å ikke skjule koden sin godt nok anses som grov uaktsomhet, som igjen fører til at du sitter med veldig lave odds ved en eventuell klagesak.

Et annet viktig tips er å lære sef koden utenat, slik at du slipper å skrive den ned. Dersom du oppbevarer koden sammen med kortet, kan du nemlig banne på at egenandelen blir skyhøy.

Les også: Slutt med kredittkortgebyrer i EU

4. Betal leiebil med kredittkort
Også ved leie av bil i utlandet er det gunstig å betale med kredittkort, da dette ofte er knyttet til relativt store beløper og krav til depositum. Dersom du betaler sistnevnte med et debetkort vil denne summen bli reservert på kontoen til den blir frigitt av leiebilselskap, som i prinsippet vil si at du ikke har tilgang på disse midlene i løpet av denne perioden.

Et annet pluss ved å betale med kredittkort er at du kan klage til både leiebilselskapet og kredittgiver om du er uenig med beløpets størrelse. På denne måten slipper du å ha dine egne midler fryst mens du venter på en løsning i saken. I tillegg er det viktig å merke seg at det finnes leiebilselskaper som ikke leier ut biler med mindre man betaler med et kredittkort.

Utover dette finnes det også en rekke kort som har egenandelsforsikring for leiebil inkludert i prisen, noe som fort kan spare deg for vesentlige summer om uhellet skulle inntreffe. Aktører som Bank Norwegian, Remember, Cresco Gold og Sparebank 1 tilbyr alle denne tjenesten gjennom sine kort.

Pass på å alltid betale i lokal valuta

5. Betal alltid i lokal valuta
1,5 milliarder. Så mye penger taper nordmenn hvert år på å velge feil alternativ ved uttak av kontanter i utlandet.

Når du skal handle eller ta ut penger i utlandet får du som oftest valget mellom å ta ut penger i lokal valuta eller konvertere denne summen til norske kroner. Dersom du velger å betale i lokal valuta er det det aktuelle betalingsnettverket – slik som VISA, MasterCard og lignende – som setter valutakursen. Disse nettverkene kniver ofte om å ha de mest gunstige ratene, og over tid har dette vist seg å være det aller beste alternativet på markedet.

Velger du derimot å betale i norsk valuta er det brukerstedet selv som setter valutakursen, og disse kan i teorien sette kursen etter eget ønske. Denne løsningen er ofte meget lønnsomt for bedriftene, da kursene som oftest er veldig mye høyere enn de reelle valutakursene.

Av den enkle grunn bør man alltid handle og ta ut penger i lokal valuta.

Les også: Disse kredittkortene bør du styre unna

6. Undersøk gebyrene knyttet til kortet
Før du tar med deg kredittkortet ditt på ferie bør du først sette deg inn i dets gebyrer, og samtidig undersøke om det finnes bedre alternativer på markedet. Det er blant annet verdt å merke seg at de største og mest veletablerte aktørene på markedet, som oftest har de mest ugunstige gebyrsatsene.

Om du er av typen som fremdeles foretrekker å betale med kontanter på ferien, men samtidig ønsker å ha et kredittkort i bakhånd, er det derfor smart å gå for et kort med lite tilknyttede gebyrer. Om så er tilfelle finnes det en rekke alternativ som ikke krever gebyrer ved kontantuttak i utlandet. Det aller beste kortet i vår test er Bank Norwegian, som dessuten har en rekke andre fordeler utover gebyrfrie uttak, men man har også alternativer som Santander Gebyrfri, Sbanken, Komplett Bank og yA Bank som alle kan skilte med den samme fordelen.

Det er samtidig verdt å merke seg at renten løper fra uttaksdato på samtlige kort, så pass alltid på å betale fakturaen din innen forfallsdato eller så kan det fort blir dyrt uansett.

Les også: Dette skjer hvis du bruker mer enn kredittrammen din

Bør jeg velge VISA eller MasterCard i utlandet?
Det er flere som lurer på hvilke betalingsnettverk man bør velge når man reiser utenlands, og hvilken av VISA og MasterCard som er den mest aksepterte på verdensbasis.

Kort fortalt kan både VISA og MasterCard benyttes ved godt over 30 millioner brukersteder over hele kloden. De fleste av disse stedene aksepterer som regel begge varianter, men for å være på den helt sikre siden anbefaler vi at man har med seg både et VISA og et MasterCard. På denne måten unngår man å måtte stå med skjegget i postkassen når man skal trekke kortet.

Med det sagt så holder det som regel med ett av alternativene. Bare vær oppmerksom på å se etter betalingsnettvekenes logoer i butikken du har tenkt å handle i før du bestemmer deg for å handle, og spør om de aksepterer kortet ditt før du bestiller i restauranter.

Les også: MasterCard, Visa eller American Express?

«Cash is king» stemmer fremdeles i enkelte tilfeller
På samme måten som det finnes butikker i Norge som kun aksepterer BankAxept, finnes det butikker i utlandet som kun aksepterer kontanter eller kort med et innebygd lokal betalingsnettverk. Danmark er et godt eksempel på dette hvor mange brukersteder kun aksepterer Dankort. I slike tilfeller er det lurt å ha kontanter tilgjengelig, og da bør du gjør et poeng ut av å unngå gebyrer.