10 gode grunner til å skaffe seg et kredittkort

10 gode grunner til å skaffe seg et kredittkort

Kredittkort er langt mer enn bare et betalingsmiddel, og kan dessuten være ekstra hendig om man trenger litt ekstra kontanter for hånden.

Publisert: 19.11.2018

Foruten om det rent monetære byr de fleste kredittkort også på gunstige fordelsprogrammer med rabatter og bonuser du ellers ikke ville hatt tilgang til. Du kan med andre ord oppnå en rekke fordeler om du bruker kredittkortet riktig.
1. Tilgjengelighet
Bare tenk hvor ofte du har stått i en kasse og opplevd at kortet blir avvist gang på gang. Med et kredittkort slipper du slike pinlige affærer, samtidig som du er trygg på at du alltid har midler tilgjengelig om behovet skulle melde seg. Man må naturligvis være var på at dette kun er lånte penger, men den gir deg i alle fall friheten du trenger i situasjoner som krever det.
2. Forsikring
En annen vesentlig fordel med kredittkort er forsikringsordningene knyttet til dem. Dette har blitt en nokså vanlig praksis med årene, og de fleste av kortene på markedet kommer faktisk med reiseforsikring inkludert i prisen. Ikke bare det. Våre tester viser sågar at de inkluderte reiseforsikringene er så godt som like gode som de selvstendige helårsforsikringene, samt at de ofte har en lengre varighet – i alle fall i antall reisedøgn – enn de mer tradisjonelle polisene.
3. Rabatt på drivstoff
Den aller vanligste rosinen i pølsa når det kommer til kredittkort er nok drivstoffrabatt. Det skal sies at dette er et mer spisset marked, som vil si at denne frynsegoden ikke er noe som kommer med de aller fleste kort. I vår test av bensinkort kom Santander Flexi Visa og 365Privat helt til topps, og sistnevnte kan gjennom direkte rabatt og ytterligere kickback by på hele 92 øre i drivstoffrabatt hos Esso ved en pumpepris på 16 kroner. Det er med andre ord betydelige summer å spare her om man bruker kortet riktig.
4. Rabatt i nettbutikker
Noe de fleste heller ikke er klar over er at man faktisk kan benytte kredittkortet som et rabattkort. Kort som Remember og Santander Red – og en rekke andre for øvrig – kan by på rabatter i en rekke nettbutikker, så lenge du benytter deg av kortet som betalingsmiddel.
5. Sikkerhet
Noe annet som er verdt å merke seg, er at kredittkort faktisk er langt sikrere enn de debetkort. Årsaken til dette er at bruken av kredittkort som betalingsmiddel er underlagt det norske lovverket i form av Finansavtalelovens §54b. Denne paragrafen sørger enkelt og greit for at du ikke går på noe økonomisk tap ved svindel eller om butikken du har handlet i går konkurs, rett og slett fordi du med et kredittkort ikke har benyttet deg av dine egne midler. Samtidig er det verdt å merke seg at dette ikke gjelder om du har opptrådt uaktsomt, så vær alltid påpasselig med hva du bruker pengene dine på. Av den enkle grunn vil vi alltid anbefale deg å benytte kredittkort når du beveger deg utenfor landets grenser.
6. Flybonus
På linje med drivstoffrabatt, er også kredittkort med flyrelaterte bonuser et yndet gode. Det finnes en rekke kredittkort der ute med tilknytning til kjente flyselskaper som SAS, Norwegian og Widerøe, og fellesnevneren for samtlige er muligheten for opptjening av bonuspoeng. Her opereres det samtidig med svært forskjellige satser, men grunnmodellen er stort sett en minimumssats ved hverdagslig bruk og en øvre sats ved kjøp av flybilletter. Bruker du kortet effektivt nok kan det med andre ord munne ut i en gratis reise ved enden av året, og det er jo aldri feil.
7. Dagligvarerabatter
Det er en kjensgjerning at dagligvarer tar et vesentlig jafs av kontoen hver måned, og da skader det vitterlig ikke med et bonusrelatert kredittkort. Kort som Trumf Visa gir deg for eksempel 2 % bonus i alle dagligvarekjeder som er tilknyttet NorgesGruppen, mens Ikano Visa disker opp med kickback på dagligvarer i hele desember, en fordel som naturlig nok kommer godt med i en hektisk høytid.
8. Få bedre oversikt med flere kort
Fordelen med å besitte flere kort kan være mange, og den fremste grunnen er nok muligheten for å oppnå rabatter over hele fjøla, enten det være seg drivstoff, dagligvarer eller noe annet spennende. Foruten om rabattene kan du også få et bedre overblikk over budsjettposter du vanligvis ikke har så god koll på. Som vanlig anbefaler vi at man ikke bruker over evne, selv om man har mere midler tilgjengelig. Bonuser er vel og bra, men om man ikke har evnen til å betale tilbake det man bruker, går vinninga veldig fort oppi spinninga.
9. VIP-lounger på flyplasser
Med det riktige reisekortet – typisk de som er tilknyttet flyselskapene – får man dessuten tilgang til en rekke VIP-lounger over den ganske klode. Om man er av typen som reiser mye, eller setter pris på det lille ekstra i hverdagen, kan dette fort vise seg å være en gullgruve. Mellomlandinger kan som kjent være av det mer langdryge slaget, og muligheten for å slå av litt tid i en lounge er således aldri å fornekte.
10. Betalingsutsettelse
Den siste vesentlig fordel med et kredittkort er muligheten for betalingsutsettelse, en tjeneste en rekke kort og butikkjeder tilbyr. Dette kan fort vise seg å være svært praktisk i økonomisk trange perioder, så lenge man passer på å benytte seg av det riktige kortet. For dette kan fort vise seg å være et vanskelig minefelt å navigere i. Benytter man seg for eksempel av kort som Cresco – som er blant de dyreste kortene på markedet – kan dette fort bli en riktig så uhyggelig affære. På motsatt ende av skalaen finner vi derimot kort som Ikano Visa, som tilbyr inntil ni måneders betalingsutsettelse mot et enkeltstående gebyr, snarere enn løpende renter.