Test av yA Bank kredittkort

yA Bank kredittkort
Karakter

Test av yA Bank kredittkort

Karakter

Aldersgrense: 20

Kredittgrense: 100 000

Responstid:

yA ble lansert med brask og bram så sent som i 2006, men selv om banken ikke har så mange år bak seg å vise til, har den i alle fall rukket å bli en markant aktør i løpet av sin korte levetid. yA Banks kredittkort byr på en rekke godbiter, men det er nok særlig deres intuitive rabattsystem som skiller seg nevneverdig ut. Her har man nemlig tilgang til en rekke månedlige rabatter innenfor selvvalgte kategorier. På toppen av kransekaken finner man dessuten inkluderingen av BankAxept, som kort og godt vil si at kortet kan benyttes der kort aksepteres i det gjengse land.

Nye månedlige rabatter hver eneste måned

yA Bank er med andre ord et meget velfungerende rabattkort. Gjennom kortet har man nemlig tilgang på fire forskjellige rabattyper, og kategorien du velger vil gjelde ut den inneværende måneden. Det største plusset her er at du kan velge denne kategorien selv. Som nevnt innledningsvis oppdateres disse kategoriene hver eneste måned, så her gjelder det å følge aktivt med, så du får den rabatten som passer best for akkurat deg.

I september kan man velge mellom følgende kategorier:

 • 5 % rabatt på sport og fritid
 • 5 % rabatt på hus og hjem
 • 3 % rabatt på netthandel
 • Opptil 100 kr rabatt på Netflix, Viaplay eller HBO

Om du i utgangspunktet hadde tenkt å handle innenfor en av disse kategoriene, gjør du nok lurt i å velge den korresponderende rabatten. Har du derimot ingen større planlagte kjøp den kommende måneden, bør du nok gå for en kategori du uansett streifer innom i løpet av en måned. Er du for eksempel av typen som benytter deg av strømmetjenester titt og ofte, er nok dette et lurt tips å lande på.

Gebyrfrihet til folket

En av de aller viktigste faktorene i vår sammenligning av kredittkort er gebyrene knyttet til dem, og kanskje spesielt hvor mye de påvirker den dagligdagse bruken. Gebyrfrihet er med andre ord et vesentlig salgsargument, og på dette punktet leverer yA Bank til gangs.

Den største ulempen i denne sammenheng er dog at renten løper fra transaksjonsdatoen ved uttak av kontanter i bank og minibank, og ved kjøp av varer og tjenester hos Posten eller i post i butikk. Det skal sies at dette er kutymen ved de fleste kredittkort som – i alle fall på papiret – ikke krever gebyrer ved kontantuttak, men det er allikevel med på å gi kortet et lite skudd i baugen.

Om du derimot ikke har noe prekært behov for å ta ut kontanter i minibanken fra tid til annen, og heller er på utkikk etter et kort som fungerer bedre i det daglige, er yA et fullverdig alternativ. I og med at kortet også har BankAxept implementert i kortet, kan man jo også ta ut penger gebyrfritt i kassa når man handler.

Det blir ikke enklere enn BankAxept

For tro det eller ei, men yA Bank er faktisk den eneste aktøren – i alle fall i vår test – som tilbyr kredittkort med støtte for BankAxept. Om du drar kjensel på navnet er det et lokalt, norsk betalingsnettverk som aksepteres så godt som alle steder i Norge hvor man kan benytte seg av kort som betalingsmiddel.

I praksis betyr dette at kortet kan benyttes over hele vårt langstrakte land, og da også hos brukersteder som hevder de ikke aksepterer kredittkort. For det de egentlig mener i denne sammenheng et at de ikke godtar betalingsnettverk som Visa eller MasterCard, og ikke BankAxept, noe som gjør yA Banks kredittkort til et av de mest versatile kredittkortene på markedet.

Reiseforsikring må man ha

En annen fiffig fordel med yA Bank er inkluderingen av reise- og avbestillingsforsikring, og denne er gyldig så lenge du betaler minst halvparten av reisens totale transportkostnader med ditt kredittkort. Så fremt dette er på plass er den gyldig for reiser på inntil 90 dager, slik at du kan til enhver tid kan føle deg trygg om uhellet skulle være ute.

Forsikringen gjelder for deg og din husstand, og dekker poster som sykdom/ulykke, tapt bagasje, forsinkelser, avbestilling som følge av sykdom og andre forseelser av lignende kaliber. Det er samtidig verdt å merke seg at ulykke-, avbestillings- og reisesyke-/hjemtransportforsikring ikke gjelder for personer fylte 70 år, samtidig som ulykkesforsikringen gir redusert erstatning for personer over 67 år.

Om du bestiller reise for noen i din husstand uten selv å reise, vil forsikringen fremdeles være gjeldende. Denne tjenesten er noe de færreste tilbyr, så dette er en riktig så fin gulrot.

Fordeler

 • Støtte for BankAxept, som gjør kortet meget allsidig
 • Oppdatert månedlig rabattordning
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert

Ulemper

 • Renten løper fra uttakstidspunktet ved kontantuttak

Betingelser

 • 20 års aldersgrense
 • Årlig inntekt på minimum 200 000 kroner
 • Ingen betalingsanmerkninger

Rabattordninger

Med yA Bank får man tilgang til en månedlig rabattordning. Denne fungerer som en cashback-ordning, som vil si at pengene overføres tilbake til kontoen ved slutten av hver måned. For september 2018 kan man velge blant følgende rabatter:

 • 5 % rabatt på sport og fritid
 • 5 % rabatt på hus og hjem
 • 3 % rabatt på netthandel
 • Opptil 100 kr rabatt på Netflix, Viaplay eller HBO

Hva er din erfaring med yA Bank kredittkort?

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 1 reviews
by Anders on yA kredittkort
6 % rabatt i utlandet i juni?!?

6 % rabatt på utenlandsbruk i juni er jo helt genialt!

yA Bank kredittkort

Vår vurdering av kredittkortet: Karakter

Gebyroversikt
Årsgebyr: 0 kr
Varekjøp: 0 kr
 
Elektronisk faktura: 0 kr
Papirfaktura: 35 kr
Nytt kort: 150 kr
Regningsbetaling: 0 kr*
Overføring mellom kontoer: 0 kr*
Kopi av faktura/kontoutskrift: 35 kr
Purregebyr: 70 kr
Overtrekksgebyr: 125 kr
Nødkontanter: 850 kr
Nødkort: 1350 kr
Ikke avhentede nødkontanter/-kort: 450 kr
Gjenfinning/kopi av bilag: 200 kr
Manuelle bekreftelser/overføringer: 200 kr
Faste oppdrag: 200 kr
Betalingsutsettelse per gang: 250 kr
Betalingsfri måned per gang: 250 kr
* Rente løper fra overføringsdato
 
Kontantuttak i utland: 0 kr**
Kontantuttak i Norge: 0 kr**
Kontantuttak bank/post: 0 kr**
Valutapåslag: 1,75 %
** Rente løper fra uttaksdato
 
Årlig nominell rente: 20,8 %
Mnd. nominell rente: 1,73 %
Årlig effektiv rente: 22,9 %

Eff. rente 22,9 %. 15 000 kr o/12 mnd. Totalt 16 744 kr