Disse kredittkortene bør du styre unna

Disse kredittkortene bør du styre unna

Et kredittkort er en bekvem betalingsmetode med mange potensielle fordeler, men det betyr ikke at det ikke finnes flere som har så dårlige vilkår at du bør styre langt unna.

Publisert: 04.09.2018

På en generell basis råder vi alle til å sette seg inn i de ulike kortenes gebyrer og vilkår før man går til anskaffelse av et. På den måten kan man enkelt velge det kortet som er riktig for akkurat deg, men for å gjøre prosessen enda enklere har vi utarbeidet en oversiktlig liste over kredittkort du bør unngå.

Les også: Slutt med kredittkortgebyrer i EU

Kredittkort med rente som løper fra første dag
Én av de mest åpenbare fordelene med kredittkort er muligheten for rentefrie perioder. Rentefri kreditt er noe man har i et gitt tidsrom – som oftest mellom 45 og 52 dager – og er noe de aller fleste aktører tilbyr. I løpet av denne perioden slipper man altså å betale renter på kreditten man benytter seg av, så lenge man passer på å betale fakturaen innen forfall. Men hva så med kort som ikke tilbyr rentefrie perioder i det hele tatt?

Det er kanskje ikke åpenlyst at slike kredittkort eksisterer, men det gjør de faktisk. Noen av kredittkortene med de dårligste vilkårene i vår sammenligning er Cresco Access og Bohus-kortet CASA. Med disse kortene må du belage deg på å betale renter fra første stund, uavhengig av om det er snakk om varekjøp eller kontantuttak. I tillegg til dette har også kortene en skyhøy effektiv rente, henholdsvis på 36,06 % for CASA og 32,98 % for Cresco.

Det finnes også kjeder med samarbeidsavtaler knyttet opp mot kredittkort. I disse tilfellene har man muligheten for betalingsutsettelse på mellom 4 og 9 måneder mot et engangsgebyr, og med denne tjenesten vil heller ikke renten løpe fra første stund. Det vil derimot være tilfelle om du benytter kortet på steder som ikke har denne avtaleformen.

Les også: Dette skjer hvis du bruker mer enn kredittrammen din

Kredittkort med «administrasjonsgebyr»
Langt ifra de fleste kredittkorteiere er klar over den rentefrie periodens eksistens, men de som virkelig er klar over dette er de såkalte «avanserte brukerne». Dette er brukere som betaler samtlige regninger og fakturaer i god tid innen fordel, slik at det i praksis blir gratis å ha et kredittkort samtidig som man kan dra nytte av alle fordeler og bonusordninger. Men i denne sammenheng finnes det kredittkort som fremdeles krever gebyrer, uavhengig av om du betaler i tide. Kjennetegnet for disse er at de krever månedlige administrasjonsgebyrer, en fast post man ikke kommer utenom.

Kredittkort som Cresco Unique, Esso MasterCard, BMCard, nevnte Cresco Access og CASA-kortet krever alle mellom 25 og 50 kroner dersom du overstiger en bestemt grense. Denne grensen ligger typisk på 250 kroner for de fleste av disse kredittkortene.

Hvis du er typen som bruker kredittkort som et kortsiktig lån – altså at du lar renten løpe litt før du betaler tilbake det du har brukt – finnes det flere kort med tilsvarende gebyr, som du bør styre unna. Kort som Flying Blue Classic og Premium, Vings MyHoliday Card, Shell MasterCard, NSF MasterCard og Coop Byggekonto er bare noen av kredittkortene som oppkrever et administrasjonsgebyr ved rentebærende kreditt, altså at du ikke betaler hele beløpet tilbake ved forfall.

Les også: Hva er frivillig kredittsperre og hvordan oppretter du det?

Kredittkort med gebyr på varekjøp
Det høres kanskje spinnvilt ut, men det fins faktisk kredittkort som krever gebyrer hver gang du drar kortet. Gebyret kan være på alt fra 1 til 3 kroner, som i utgangspunktet kanskje ikke høres drastisk ut, men mange bekker små gjør fort en stor å.

Drar du for eksempel kortet ditt daglig vil dette koste deg opp mot 90 kroner i måneden med Sparebanken Møre, eller drøye 1000 kroner i året om du vil, og det er vel og merke om du bare drar kortet én enkelt gang om dagen. Det er flere kredittkort som denne ordningen, og i vår undersøkelse blant over 300 norske kredittkort fant vi ut at Skudenes & Aakra Sparebank, Helgeland Sparebank, Søgne og Greipstad Sparebank og Sparebanken Øst er blant aktørene som opererer med dette.

I tillegg krever Sparebanken Øst sitt Visa Gull 450 kroner i årsavgift på toppen av de 2,5 kroner de tar i gebyr for varekjøp. For å runde av denne oppturen krever de dessuten et valutapåslag på 2,25 %, som er den desidert høyeste satsen vi har sett hittil.

Les også: Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente?

Kredittkort med høye gebyrer for kontantuttak
Ingen av kredittkortene vi har testet har gratis kontantuttak over hele linja. Det fins to muligheter: enten krever kortet et engangsgebyr for kontantuttak ellers så løper renten fra uttaksdato. De eneste unntakene er Bank Norwegian, Storebrand, Monobank og Sbanken, som alle lar deg ta penger ut gebyrfritt i utlandet.

Det finnes også enkelte kredittkort som både krever renter og gebyrer for ett og samme uttak. Ta Danske Bank MasterCard Basis for eksempel, som både krever 40 kroner i gebyr og 2 % av uttakssummen, og for å toppe hele herligheten løper renten fra første dagen. Med andre ord koster det deg 60 kroner å ta ut 1000 kroner i minibank, og slenger man på valutapåslaget på 2 % blir hele 80 kroner å ta ut samme sum i utenlandsk valuta. Det finnes også flere syndere i denne kategorien, blant annet Cresco Access og 365Privat for å nevne noen.

For å plukke opp tråden der vi begynte, og for å lande på en form for konklusjon, er det ikke uten grunn at vi anbefaler hver enkelt å sette seg grundig inn i de ulike kortenes gebyrer og vilkår før man går til anskaffelse av et.