Kredittkort uten uttaksgebyr i utlandet

Kredittkort uten uttaksgebyr i utlandet

Her til lands beveger vi oss stadig nærmere et kontantløst samfunn, men det samme er ikke nødvendigvis tilfelle når man beveger seg utenfor landegrensene. Sannsynligheten for at du må belage deg på å ta ut kontanter i utlandet er med andre ord fremdeles nokså høy. Dette har tradisjonelt sett bydd på noen ubehagelige overraskelser på gebyrfronten, men med det riktige kredittkortet behøver det ikke være slik.

Publisert: 27.11.2018

På en generell basis anbefales det å benytte seg av kredittkort i utlandet, både hva gjelder shopping og uttak av kontanter. Grunnen til dette er at kredittkort er beskyttet gjennom finansavtaleloven, og således byr på en ekstra sikkerhet om noe uforutsett skulle inntreffe.

Økt sikkerhet er med andre ord en viktig faktor i dette regnestykket, men det er langt fra det eneste. Kontantuttak og kredittkort har tradisjonelt sett ikke vært den mest vellykkede kombinasjonen, noe som i stor grad henger sammen med at de fleste banker har krevd stive gebyrer for nettopp denne typen transaksjoner. Av de nærmere firehundre kredittkortene på det norske markedet, tviholder et overveldende flertall av dem fremdeles på denne praksisen, mens de få som ikke krever gebyrer opererer med renter fra uttaksdato i stedet. Så spørsmålet blir dermed om det finnes noen som i det hele tatt er gebyrfrie i ordets rette forstand?

Les også: 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet [MARKEDSFØRING]

Fem kort med gebyrfrie uttak i utlandet
Svaret er ja, men mange av dem er det ikke. Ifølge vår oversikt finnes det faktisk bare fire banker som operer med gebyr- og rentefrie uttak i utlandet. Fellesnevneren for samtlige er at denne praksisen kun gjelder i utlandet, som vil si at du fremdeles må regne med noen ekstra kroner i utgifter når du tar ut penger i Norge. De fire aktuelle bankene er uansett Bank Norwegian, Sparebank 1, Storebrand og Monobank, og de respektive kortene er Bank Norwegian Visa, Sparebank 1 MasterCard Gold, Storebrands kredittkort og Monobanks Monocard og Widerøe Visa.

Fordelen med å slippe gebyrer sier seg kanskje selv, men la oss se på et typisk eksempel for å vise hva denne forskjellen kan utgjøre. La oss si at banken opererer med en sats på 40 kroner pluss 1 % av den totale uttakssummen. Ved et uttak på 500 kroner må du altså ut med hele 45 kroner i gebyrer, og det er før man legger på valutapåslaget.

Les også: Slutt med kredittkortgebyrer i EU

Ikke glem valutapåslaget
For det må man heller ikke glemme. Selv om uttak av kontanter både er gebyr- og rentefritt med de ovenfor nevnte kortene, betyr ikke dette at du kan se bort ifra valutapåslaget. Dette pålegges nemlig alle transaksjoner – uavhengig av om det er debet eller kreditt – foretatt med utenlandske valutaer, altså valutaer som avviker fra den banken din primært opererer med. Denne ligger normalt sett mellom 1,5 og 2 % av det totale beløpet, og blant de fire bankene nevnt i denne artikkelen er satsene på henholdsvis 1,75 % for Bank Norwegian, 1,95 % for Storebrand og 2 % for både Sparebank 1 og Monobank.

Les også: 6 tips til bruk av kredittkort i utlandet

Ta alltid ut penger i lokal valuta
Når det kommer til bruk av kort i utlandet er tommelfingerregelen å alltid betale i den lokale valuta, uavhengig av hvilket land du er i. Grunnen til dette er at konverteringsraten – altså fra lokal valuta til norske kroner – kan settes av brukerstedet eller banken du benytter kortet hos, mens den lokale valutaen styres av betalingsnettverket. Er du maks uheldig kan du med andre ord ende opp med å betale mer til butikken du handler i enn det varen i seg selv koster. I frykt for å gjenta med selv til det kjedsommelige, må du altså passe på å velge lokal valuta og «without conversion» uten unntak når du er ute og farter.

Helt til sist må du også ha i mente at kreditt er penger du låner av banken, som vil si at det må betales tilbake en gang. Heldigvis opererer de aller fleste banker med rentefrie perioder, typisk på inntil 45 dager, selv om dette kan variere noe. Om du overstiger denne perioden er du derimot pent nødt til å punge ut for renter på det lånte beløpet, så vær påpasselig med å låne etter evne og betale tilbake hele det utestående beløpet ved forfall. Hvis ikke går vinninga raskt opp i spinninga. Og vel så det.