Apple og Google Pay lansert i Norge

Foto: Sbanken/Visa

Apple og Google Pay lansert i Norge

Det begynner å bli en god stund siden mobiltelefoner ble allemannseie her til lands, og selv om tanken på mobilen som en lommebok har eksistert i lengre tid, er det først nå det har blitt en realitet.

Publisert: 15.11.2018

Det norske startskuddet kan settes til 20. juni i år da den amerikanske teknologigiganten Apple introduserte Apple Pay. Dernest fulgte erkerivalen Google opp med sin betalingsløsning, som hendig nok også har fått navnet Pay. Sistnevnte ble lansert så sent som 30. oktober.

I og med at brukermønstre ofte endres av teknologiske nyvinninger, blir det spennende å se hvordan denne innmarsjen vil påvirke nordmenn i tiden fremover.

Hva trenger du for å kunne bruke Apple Pay?
Kort fortalt trenger du tre ting for å komme i gang med Apples betalingstjeneste. Det aller første er en kompatibel enhet med en nyere versjon av operativsystemet iOS installert. Dernest trenger du en Apple-ID som er knyttet til og pålogget Apples skylagrinstjeneste iCloud og aller sist trenger du et betalingskort fra en bank som støtter selve tjenesten. Og det er i bunn og grunn alt.

Følgene kort støtter Apple Pay:

AktørKompatible kort
NordeaSamtlige debet- og kredittkort
SbankenBåde debet- og kredittkort
SantanderSantander Gebyrfri Visa, Santander Flexi Visa og Santander Red Visa
St1St1 MasterCard
Hva trenger du for å kunne bruke Google Pay?
Google er på sin side noe enklere å forholde seg til, da den kun krever to ting. I likhet med Apple trenger man også her en kompatibel enhet, men i og med at Googles operativsystem er fordelt over langt flere produkter enn Apple, kreves det kun at man har Android 5.0 eller senere. Denne versjonen av operativsystemet ble lansert så langt tilbake som 2014, så mye tyder på at man allerede har dette punktet på plass. Dernest kreves det også at man har et kundeforhold til en av kompatible aktørene.

Følgene kort støtter Google Pay:

AktørKompatible kort
MonobankMonocard og Widerøe Visa, begge kortene banken tilbyr
NordeaSamtlige debet- og kredittkort inkludert bedrifts­kortet Nordea First Card
RevolutMasterCard, men ikke Visa
SbankenKommer i 2019
Sparebanken SørSamtlige debet- og kredittkort
StorebrandSamtlige debet- og kredittkort med unntak av Visa Electron
Hvordan fungerer tjenestene?
Den siste biten som må være på plass i dette puslespillet er betalingsterminaler med støtte for kontaktløs betaling. Dette er nemlig forutsetningen for at tjenesten overhode skal kunne fungere. Ifølge Nets – som tilbyr betalingskort og betalingsløsninger i Norge – utgjør dette om lag 35 prosent av deres terminaler. I likhet med kontaktløse kort benytter både Google og Apple Pay seg av NFC-teknologi – nærfeltskommunikasjon på godt norsk – som åpner for trådløs betaling så lenge man er innenfor terminalens rekkevidde.

Denne rekkevidden er anslått til å være rundt 20 centimeter, hvorav inntil halvparten er ansett som en mer «praktisk distanse». Denne begrensningen er implementert med overlegg for å hindre at man skal kunne betale andres varer ved et uhell. Denne metoden skal med andre ord være like trygg som den velkjente kort og PIN-kode-løsningen.

I likhet med kontaktløse kort trenger man heller ikke her å autorisere kjøp under 200 kroner. Det betyr enkelt og greit at man ikke trenger å låse opp telefonen, så lenge beløpet ikke overskrider denne grensen.

Går du derimot over beløpsgrensen blir du pent nødt til å identifisere deg med fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller andre alternative innloggingsmetoder.

AktørGoogle PayApple Pay
Monobank
Nordea
Revolut
Santander
Sbanken✔*
Sparebanken Sør
St1
Storebrand

* På plass ved inngangen til 2019