Mastercard, Visa eller American Express that is the question… Vi har svaret!

Visa, Mastercard eller American Express

Når man skal velge kredittkort dukker det for mange opp et spørsmål om den lille logoen i hjørnet av kredittkortet. Skal man ha Mastercard, Visa eller kanskje American Express? Hva er forskjellen? Er det noen forskjell?

Hva er forskjellen? – Visa, Mastercard eller American Express.

I hovdak betyr den lille logoen på kortet hvilke betalingsnettverk kortet benytter for å gjennomføre betalingen. I denne artikkelen kalle vi de for betalingsoperatører. Hvilke betalingsoperatør du velger bør avhenge av hvilke betalingsoperatører stedene du besøker godtar, og det er ofte her man må ta en besluttning. De aller fleste butikker og nettbutikker i Norge og Verden tar både Mastercard og Visa, det er skjeldent man opplever at butikken eller nettbutikken ikke tilater en, eller flere av disse operatørene. American Express derimot er ikke alltid akserptert, derimot finner du som regel terminaler som godtar American Express knyttet til reiseliv og de fleste store butikkjeder og luksus forretninger. Grunnen til at ikke American Express støttes i alle butikker og nettbutikker er grunnet kostnaden for butikkene selv, les mer om dette i neste avsnitt.

Forskjell på kostnader? – Visa, Mastercard eller American Express?

Hvilke kostander som påløper ved bruk av kredittkort, altså gebyrer, avhenger i liten grad av hvilke betalingsoperatør kortet er knyttet til. Etter hva Kredittesten.no har sett av eksempler finner man variasjoner i gebyrene, men disse avhenger i stor grad av kortutstederen oftere enn om det tilhører Visa eller Mastercardnettverket. Derimot påløper det ulike prosentsatser i gebyrer for butikkene selv, butikken betaler altså 1-5% av beløpet de får inn til betalingsoperatøren kunden bruker. De høyeste prosentsatsene påløper ofte butikken dersom brukeren er knyttet til American Express, det er derfor det er et begrenset utvalg butikker som tar i mot betaling med American Express.

Sikrere netthandel?

Kredittkortselskapene lover sikkrere handel og netthandel. Du kan få pengene tilbake hvis du opplever internettsvindel, hvis du mottar feil vare, hvis du ikke mottar varnene du har kjøpt, eller hvis ordren din er skadet eller ødelagt når du mottar den.

Visa sier de er mest sikker ved bruk når man handler på nett. Dette kan neppe stemme da alle betlaingskort uavhengig av betalingsoperatør i Norge er beskyttet av Finansavtaleloven. I følge dette regelverket har du alle rettighetene som er nevnt over, uavhengig av operatøren. Du er derfor sikret på samme måte om du velger Mastercard, Visa eller American Express.

Konklusjon – Visa, Mastercard eller American Express?

Vår generelle vurering er som følger: Hvilke av disse betalingsoperatørene kredittkortet baserer seg på spiller liten rolle, med untak av American Express, så lenge de andre vilkårene og gebyrene tilfredstiller dine behov. Så sett deg godt inn i kortenes totale tilbud, så vil du neppe merke noe til hvilke operatør som står bak. American Express skiller seg ut ved at du ikke alle butikker og minibanker rundt om i verden tar i mot betaling fra denne operatøren.

Sammenlign kredittkort her