Valutapåslag – hva er det?

Valutapåslag

Du har kanskje lagt merke til at du får valutapåslag når du handler i utlandet, uten at du helt vet hvorfor? Vi forklarer deg hva det er og hvorfor du får det.

Publisert: 28.08.2017

Når du reiser utenlands kan kortet ditt fort bli belastet med flere gebyrer enn når du er hjemme i Norge. Derfor er det viktig å være obs på hvilke betingelser som gjelder for kortet du bruker, slik at du ikke får noen store overraskelser ved endt ferie. Det er imidlertid et påslag du ikke kommer unna ved kortbruk i utlandet, og det er valutapåslaget.

Alle kort har valutapåslag

Googler man valutapåslag på nettet kommer søket ”kort uten valutapåslag” høyt opp på listen.
Da kan vi med fordel informere om at et slikt kort ikke finnes på det norske markedet.

Valutapåslag er en prosentvis kostnad kortusteder tar for å levere omregningskursen de får fra sine bankforbindelser. Hver gang du gjør opp i en annen valuta enn norske kroner får du et valutapåslag.

Alle norske kort, både kreditt- og debetkort, får valutapåslag. Du kan med andre ord ikke unngå dette påslaget når du benytter kortet ditt i utlandet. Betaler du for en vare på en utenlandsk nettside får du også valutapåslag.

Sett denne? 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet

Valutapåslag etter bransjestandard

Det er vanlig at valutapåslaget ligger på 1,75–2 % av summen du bruker eller tar ut ved kontantuttak. Dette varierer imidlertid fra kort til kort.

Dersom du tar ut et beløp tilsvarende 1000 kroner i utlandet, og valutapåslaget ligger på 1,75 %, vil du få et gebyr på 17 kroner.

Det er banken din som bestemmer valutapåslaget. Det er også vanlig at de ulike bankene justerer valutapåslaget etter bransjestandard. Derfor pleier ikke forskjellen på valutapåslaget til de forskjellige bankene å være særlig stor, ettersom konkurransen om valutapåslaget heller ikke er det.

Valutapåslagets opprinnelse

Svingninger i valutamarkedet gjør valutahandel til en risiko for kortutsteder. Dette er grunnen til at bankene tar valutapåslag. Valutaen kan for eksempel endre seg fra øyeblikket du brukte kortet ditt i utlandet, til transaksjonen har skjedd fra kontoen din. For å sikre seg mot tap av penger tar derfor banken påslag for en prosentandel av beløpet. Dermed går ikke kursendringer utover banken din.

Lønner seg å betale i lokal valuta på tross av valutapåslag

Når du betaler for deg i utlandet blir du ofte stilt ovenfor dilemmaet om du vil betale i norske kroner eller lokal valuta. På tross av valutapåslaget vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å betale i lokal valuta. Velger du å betale i NOK er det brukerstedet selv som bestemmer valutakursen, noe som sjeldent er fordelaktig for lommeboken.

Les også: Norske kroner eller lokal valuta? Feil valg kan koste deg dyrt.