Takket være det europeiske PSD2-direktivet kan man endelig og en gang for alle sette en strek over kredittkortgebyrer i EU

Slutt med kredittkortgebyrer i EU

Takket være det europeiske PSD2-direktivet kan man endelig og en gang for alle sette en strek over kredittkortgebyrer i EU. Det gjør det blant annet enda dejligere å være norsk i Danmark.

Publisert: 09.08.2018

Det nye EU-direktiv PSD2 (forkortet fra Revised Payment Services Directive) trådte i kraft 13. januar i år, og gjorde det blant annet ulovlig for brukersteder å kreve gebyr fra kunder som betaler med kredittkort. I Norge har ikke brukersteder hatt for vane å kreve kredittkortgebyrer, men fram til 13. januar måtte man derimot belage seg på høye kredittkortgebyrer for flybilletter innen og utenfor Europa. Den fremste positive endringen direktivet fører med seg er dermed at det blir billigere for kredittkortholdere å reise innenfor den europeiske unionen.

Om Danmark er din favorittdestinasjon er dette gode nyheter for deg. I Danmark har det frem til nylig vært kutyme å kreve opptil 2 % i kredittkortgebyr, men med innføringen av det nye direktivet er dette nå en saga blott. Det samme gjelder også for andre land innenfor EU-sonen.

Les også: 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet

Alle skal med – også EØS

Som tidligere implisert vil direktivet også gjøre seg gjeldende i EØS-landene, og hovedformålet med direktivet er å få en ensrettet gebyrstruktur for kredittkort innenfor hele kontinentet. I praksis innebærer dette en politisk linje hvor alle opererer med de samme spillereglene for bruk av kreditt.

De nye EU-reglene gjelder foreløpig kun for betalinger gjennomført med kort, og du kan derfor risikere å møte på gebyrer med betalingstjenester som Vipps og Apple Pay. Utover dette er også betalingsnettverk som American Express og Diners Club unntatt fra reglene, som vil si at de fremdeles kan sette sine egne satser.

Les også: Valutapåslag – hva er det?

Null gebyrer betyr (muligens) rimeligere flybilletter

Som nevnt tidligere er det særlig et felt som har skilt seg ut i negativ retning. Flyselskaper som operer innenfor landets grenser har i motsetning til de fleste andre bransjer ikke valgt å sky unna skyhøye kredittkortgebyrer. Aktører som Norwegian og Ryanair operert tidligere med gebyrer på henholdsvis 1,99 % og 2 % av billettprisen, men denne praksisen er det nå en slutt på og dette vil til syvende og sist gagne deg som forbruker.

– Vi vil naturligvis innrette oss etter regelverket fra EU, uttalte kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Finansavisen.

Det er foreløpig for tidlig å spå om flyselskapene vil sette opp prisene på flybilletter for å kompensere for den tapte inntjening ved de manglende kredittkortgebyrene.