
Foto: Global Blue
Tre enkle steg for å få tilbake penger for varer kjøpt i utlandet

Var du klar over at du ikke trenger å betale moms – eller merverdiavgift som det egentlig heter – på enkelte varer du kjøper i utlandet? Dette kan du nemlig få refundert før du vender snuta hjemover igjen.
Publisert: 07.11.2018
De to enkleste måtene å finne ut av om butikken tilbyr refusjon på er ved å spørre en ansatt eller se etter firmaenes logo ved skranken. Dersom de er tilknyttet denne ordningen vil du motta et delvis utfylt skjema, som du da har ansvaret for å fylle ut resten av. Og så må du for all del huske å ta vare på kvitteringen, for denne må du kunne fremvise når du søker om refusjon.
På toppen av dette må du som oftest også kunne vise frem ditt boardingkort, men da må du passe å ikke gå gjennom passkontrollen før du har fått skjemaet validert.
Samtidig er det også verdt å merke seg at dette kan være en langdryg prosess – som regel opp mot en times tid – så pass på å ankomme flyplassen i rimelig tid. Heldigvis finnes det en rekke flyplasser med egne «fast tracks» for nettopp dette, men dette bør du undersøke i forveien.
La oss dermed se på et konkret eksempel. Ved flyplassen Heathrow i London går du enkelt og greit til skranken merket med «VAT Refund Desk», og her kan du både få skjemaet stemplet og motta pengene i samme slengen. Dernest vil du få valget om du vil motta beløpet i din egen eller den lokale valutaen, eller om du ønsker å disse overført direkte til din konto. Er du riktig heldig kan det også hende at du får tilbudet om å sende de nødvendige dokumentene i posten etter at man er trygt tilbake i hjemlandet.
En annen ting du må være klar over er at du ikke vil motta hele momsbeløpet. Det pålegges nemlig gebyrer for prosessen, som i praksis innebærer at du vil motta et sted mellom 10 og 13 prosent i land med en momssats over 20 prosent. Du bør derfor vurdere om beløpet du vil sitte igjen med er verdt innsatsen.
Les også: Slutt med kredittkortgebyrer i EU
En annen ting å ha i mente er at tollgrensene for kjøp av varer inn til Norge er på sammenlagt 6000 kroner for utenlandsreiser på over 24 timer og 3000 kroner for reiser på under 24 timer. Varer som overstiger disse beløpene må du altså fortolle, noe som kan være et ekstra insentiv til å faktisk orke å gjennom refusjonsprosessen.