Hvordan avgjøres valutakursen i utlandet?

Hva bestemmer valutakursen i utlandet?

Har du noen gang tatt ut penger eller brukt kortet ditt i utlandet, uten å ha forstått hvordan valutakursen har blitt som den har blitt?

Publisert: 27.02.2017

Å ta ut penger eller handle med kredittkort og debetkort er ikke til å unngå når man er i utlandet. Og handler du i fremmed valuta må jo noen regne om kursen for deg. Er det bankene som bestemmer dette selv og tjener ekstra på det, eller er det andre faktorer som spiller inn?

Sett denne? 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet

Betalingsleverandøren bestemmer valutakursen

Nei, banken bestemmer ikke. Det eneste banken bestemmer er eventuelle gebyrer og valutapåslag som tilkommer dersom du bruker kortet ditt i utlandet. Når det kommer til selve valutakursen du får i utlandet, settes denne av betalingsleverandøren du har på kortet ditt.

De aller fleste kort har en internasjonal betalingsleverandør i kortet sitt, gjerne VISA eller MasterCard. Andre kjente betalingsnettverk er American Express og Diners Club, men disse er ikke like vanlige på norske kort.

Har kortet ditt VISA- eller MasterCard-logo, er det disse som fastslår valutakursen når du bruker det på utenlandsk valuta (i Norge er det strengt tatt ikke behov for det). Betalingsnettverket forhandler seg fram til konkurransedyktige valutakurser med sine bankforbindelser. Det er disse du i praksis benytter deg av når du bruker kortet ditt i utlandet.

Les også: Hva betyr rentefri kreditt, og når løper renten på kredittkortet?

Hvem gir best kurs av VISA og MasterCard?

Nå som vi vet av betalingsnettverk som eksempelvis VISA og MasterCard avgjør kursen, kan vi stille oss spørsmålet: Hvem av disse to gir best valutakurs? Ifølge våre analyser er forskjellene så små at det er irrelevant hvorvidt du har VISA eller MasterCard på kortet ditt.

Kursen varierer med noen øre hver vei for begge nettverkene: Noen dager gir VISA marginalt bedre kurs enn MasterCard, og noen dager gir MasterCard marginalt bedre kurs enn VISA.

Begge nettverkene er akseptert ved flere millioner brukersteder rundt omkring i verden.

Unntaket: Når du tar ut i norske kroner framfor lokal valuta

Det finnes også faktorer som kan overstyre betalingsnettverkets kurs. Å velge å ta ut i norske kroner framfor lokal valuta er en av dem. I disse tilfellene får du spørsmål om å gjøre uttak eller en transaksjon overført til norsk kurs på stedet. I praksis betyr det at du får oppgitt kursen der og da, framfor at betalingsnettverket fastsetter kursen når bankoverføringen finner sted.

Dette kan virke både praktisk og brukervennlig, men det kan koste deg dyrt. Årsaken er at minibanken eller brukerstedet bestemmer valutakursen, og i de aller fleste tilfeller blir denne kursen mye dyrere enn nå.

Sett denne? Bank Norwegian er beste kredittkort 2024

En huskeregel er derfor å alltid velge transaksjoner i den lokale valutaen. Slik får du den mest fordelaktige kursen når du bruker kortet ditt i utlandet.