Hva er frivillig kredittsperre og hvordan oppretter du det?

En frivillig kredittsperre betyr at du ekskluderer deg selv fra kredittvurderinger, som vil si at du ikke kan søke om forbrukslån eller kredittkort. Samtidig beskytter den deg mot potensielle identitetstyver.
Publisert: 13.02.2018
Kredittsperre for å forebygge mer gjeld
– En frivillig kredittsperre er ideell for personer som har vanskelig for å ha kontroll over sin privatøkonomi, uttaler Geir Remman, pressekontakt i Evry.
Når du tegner et abonnement eller søker om lån eller kredittkort, bruker det aktuelle selskapet en tredjepart for å foreta en kredittvurdering av deg, altså om du er en betalingsdyktig kunde eller ei. Et av disse selskapene er Evry. I praksis er en frivillig kredittsperre det samme som å reservere seg mot nettopp denne kredittvurderingen fra eksterne selskaper.
Sikkerhet ved identitetstyveri
Ifølge en undersøkelse foretatt av Respons Analyse på vegne av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) hadde kun 3,3 % av de spurte blitt berørt av ID-tyveri i løpet av de siste årene.
Et langt mer interessant aspekt ved undersøkelsen viste at flere hadde opplevd at fremmede hadde kjøpte varer eller tjenester på deres vegne gjennom internett. 6 % av de spurte hadde nemlig opplevd at noen hadde utgitt seg for å være dem i forbindelse med tegning av abonnement og lignende.
Sannsynligheten for å bli utsatt for identitetstyveri i Norge er relativt lavt, selv om tallet er på en stigende kurve. Det er dermed ikke prekært å få opprettet en frivillig kredittsperre, men det er lurt å være på den sikre siden om du allerede har bestemt deg for å unngå å søke om lån eller kreditt.
– Dersom personinformasjon er kommet på avveie, forsøkt misbrukt ved å ta opp kreditt og personen som blir utsatt for dette har kredittsperre, vil det ved kredittsjekk hindre at kreditt blir innvilget da vedkommende er stengt for kredittsjekk. Dette forutsetter selvfølgelig at kredittsperre er opprettet og at kredittsjekk blir utført, sier Eirik Gundersen, adm. dir. i Bisnode.
Slik aktiverer du kredittsperren
Det høres kanskje ut som en tungvint prosess, men det finnes heldigvis kun fire landsdekkende virksomheter, henholdsvis Bisnode, Creditsafe, Evry og Experian. For å være på den sikre side bør du helgardere deg å sende en forespørsel til samtlige aktører.
Både Experian og Bisnode byr på denne muligheten gjennom sine hjemmesider, mens Evry og Creditsafe derimot krever at du sender inn en forespørsel via e-post. Denne forespørselen krever at du legger ved ditt fødselsnummer, så pass på å kryptere e-posten før du sender den av gårde. Om du ikke er fullstendig komfortabel med dette aksepterer Creditsafe også normal postgang, mens det samme ikke er tilfellet med Evry, som da kun aksepterer e-post.
Kredittsperre hos Bisnode:
- Bruk BankID for å logge deg inn på Bisnodes sperreside
- Velg «Frivillig kredittsperre» i menyen
- Trykk på knappen merket «Aktiver kredittsperre»
Kredittsperre hos Creditsafe:
- Send kopi av gyldig legitimasjon, samt fullt navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer til info@creditsafe.no (husk å kryptere e-posten)
- Du kan også sende forespørsel om kredittsperre via post. Send den samme informasjonen som nevnt i første punkt til følgende adresse:
- Creditsafe Norge
- Box 320
- 401 25 Gøteborg
- Sverige
Kredittsperre hos Experian:
- Registrer deg på Experians side ved hjelp av BankID
- Etter å ha blitt videresendt til hjemmesiden, velger du «Kredittsperre» i menyen
- Huk av i boksen til venstre (ved siden av teksten «EXPERIAN AS»), trykk «Oppdater min kredittsperre» og godkjenn endringene med BankID
Kredittsperre hos Evry:
- Send kopi av gyldig legitimasjon til onlineservice@evry.com (husk å kryptere e-posten)