Kontantuttak i Norge vs. utlandet – hva lønner seg?

NOK eller euro? Lokal valuta er alltid det beste når du bruker kortet ditt i utlandet.

Skal du på ferie og vurderer å ta ut kontanter i destinasjonens valuta, før du reiser utenlands? Vi forklarer deg hvorfor du bør vente til du har ankommet feriedestinasjonen.

Publisert: 29.08.2017

Når du befinner deg på Gardermoen eller en annen flyplass i Norge, kan det virke fristende å ta ut kontanter allerede før du setter deg på flyet. Det er kanskje praktisk, men dessverre ikke spesielt lønnsomt. Valutakursen er nemlig gunstigere om du tar ut penger i utlandet.

Flyplassbankene har ufordelaktig valutakurs

Valutakursen uttrykker hvor mye en valuta er verdt, målt i en annen valuta. Tar vi utgangspunkt i Norge, bestemmer valutakursen hva vi må betale i norske kroner og ører for å få utenlandske penger. For eksempel hvor mye en euro er verdt i norske kroner.

Det er imidlertid viktig å vite at valutakursen varierer ut fra hvor du velger å ta ut kontanter.
For eksempel er valutakursen de norske minibankene DNB og Nordea har utplassert på flyplassene vesentlig høyere enn valutakursen du får dersom du tar ut kontanter i utlandet. Derfor lønner det seg ikke å ta ut kontanter i utenlandsk valuta på flyplassen.

Slik avgjøres valutakursen

Når du står på flyplassen i Norge er det eier av minibanken som bestemmer valutakursen. På flyplassen er det henholdsvis Nordea og DNB som har minibanker, derfor bestemmer de kursen her.

Alle kort som kan brukes i utandet har en internasjonal betalingsleverandør. De vanligste på norske kort er Visa eller MasterCard, og det er disse som bestemmer valutakursen i utlandet. Den konkurransedyktige kursen til disse betalingsleverandørene er basert på forhandlinger gjort med bankforbindelser.

Mer valuta for pengene med VISA og MasterCard

Når det kommer til forskjellen på valutakursen til Visa og MasterCard, er den minimal. Hvilken betalingsleverandør du har på kortet ditt utgjør nærmest ingen forskjell.

For å demonstrere hva du kan spare på å ta ut kontanter i utlandet, har vi sett på de ulike valutakursene til DNB, Visa og MasterCard. For enkelhets skyld tar vi utgangspunkt i euro, som er den gjeldende myntenheten for flere populære reisemål.

Norges største bank, DNB, tar 10,03 kroner per euro ved uttak på flyplassen, mens en euro koster 9,69 kroner med Visas kurs og 9,71 kroner med MasterCards. Når du bruker kortet ditt i utlandet, blir et valutapåslag lagt til i prisen. På tross av valutapåslaget vil det fremdeles være billigere å ta ut penger i utlandet.

Tar man utgangspunkt i de ulike valutakursene, kan en familie faktisk spare flere hundre kroner på ferien sin.

Valutapåslag rammer alle kreditt- og debetkort

Valutapåslag er en prosentvis kostnad kortutsteder tar for å kunne levere omregningskursen de får fra sine bankforbindelser. Det påløper altså et valutapåslag når du gjør opp i en annen valuta enn norske kroner og benytter kortet ditt i utlandet. Hva påslaget ligger på varierer fra kort til kort.

Alle norske kort får valutapåslag, både kredittkort og debetkort. Det er vanlig at valutapåslaget ligger på 1,75-2 % av summen du bruker eller tar ut. Tar du et beløp tilsvarende 1 000 kroner i utlandet, får du et gebyr på 17 kroner med 1,75 % i valutapåslag.

Vær obs på ekstra gebyrer for kontantuttak

Når du er på reise er det også viktig å være obs på at du ikke legger igjen hundrevis av kroner i gebyrer ved kontantuttak. Ikke alle er klar over at kredittkortet kan koste deg mye i form av unødvendige gebyrer.

Noen banker regner også rente allerede fra uttakstidspunktet, til tross for at uttaket i utgangspunktet er gebyrfritt. Det innebærer at du må betale renter på det beløpet du tar ut, når du mottar fakturaen din.

For å unngå uforutsette utgifter bør du derfor sjekke hvilke betingelser som gjelder for kortet ditt, slik at du ikke får en høy regning, på tross av god vekslingskurs.

En siste ting det er viktig å være obs på er at du tar ut penger i lokal valuta, framfor i norske kroner. Grunnen til det er at brukerstedet eller banken selv bestemmer kursen så fort du velger å regne om fra lokal valuta til norske kroner.

Les også: Norske kroner eller lokal valuta? Feil valg kan koste deg dyrt.