Hva betyr rentefri kreditt, og når løper renten på kredittkortet?

Hva betyr rentefri kreditt når man har et kredittkort? Og når begynner renten egentlig å løpe?

Har du et kredittkort? Da vet du sikkert at du må følge med når perioden med rentefri kreditt er over og renten begynner å løpe. Men hva betyr det egentlig at kredittkortet ditt har inntil 45 rentefrie dager?

Kredittkort er forbundet med høy rente, men spiller du kortene dine riktig kan du bruke kredittkort uten å betale noe ekstra. De fleste kjenner til at kredittkort flest byr på en mengde fordeler, men benytter man seg av disse uten å betale tilbake før den rentefrie perioden er over fyrer man på mange måter for kråka.

Rentefri kreditt tilbys gjennom kredittkort i en periode på inntil 45 dager. Også 50 eller 52 dager rentefri kreditt er vanlig. Her må man bite seg merke i en liten detalj, nemlig ordet «inntil».

Les også: Kredittkort vs. forbrukslån – hva er best?

Dager med rentefri kreditt varierer

Har du et kredittkort med inntil 45 dager rentefri kreditt, betyr det ikke nødvendigvis at du har 45 dager på deg før renten løper. Renten kan løpe før det har gått 45 dager. Når du har terminforfall og når i måneden du drar kortet må også tas høyde for.

Har kredittkortet ditt forfallsdato den 15. hver måned får du oversikt over hva du har brukt den foregående måneden, og hvor mye du har utestående. Det er det utestående beløpet det løper rente på dersom du ikke betaler ved forfall. Fakturaen lages den 1. samme måned.

Bruker du av kreditten på kortet den 1. en måned, har du 45 dager rentefri kreditt. På samme måte har du dermed 44 dager rentefri kreditt når du bruker det den 2., 43 hvis du bruker det den 3., og så videre.

Sett denne? Billigste kredittkort: Kredittkort med lavest rente

Grafisk forklaring av rentefri kreditt

Hva er rentefri kreditt på kredittkort? Her er forklaringen.

Tabell: Dinero.no

I tabellen over kan du enkelt se at de rentefrie dagene blir færre jo lenger inn i måneden du kommer. Fakturabeløpet bestemmes av hvor mye du har brukt de i løpet av kalendermåneden. Dette beløpet har du 15 dager på deg til å nedbetale før rentene løper, og i mellomtiden kan du benytte deg av nye rentefrie dager.

I praksis betyr dette at dersom kredittkortet ditt har inntil 45 dager med rentefri kreditt, har du i realiteten mellom 16 og 45 rentefrie dager – derav «inntil».

NB: Betal hele det utestående beløpet, ikke bare minstebeløpet som framgår av faktura. Hvis du ikke betaler hele beløpet vil det påløpe renter.

Unntaket: Kontantuttak med kredittkort

Selv med nærmere 50 dager rentefri kreditt er ingen grunn til å hvile på laurbærene. Det finnes unntak som kan bryte illusjonen om rentefritt lån med kredittkort: Dersom du tar ut penger med kortet, løper renten allerede ved uttaksdato.

Det betyr at dersom du tar ut penger i minibank, vil det løpe renter på beløpet du har tatt ut selv om du har inntil 45/50 dager rentefri kreditt. Dette gjelder også dersom du bruker kredittkortet ditt hos Posten eller Post i butikk, siden dette klassifiseres som kontantuttak.

Les også: Fly gratis med Bank Norwegian kredittkort

Kort som ikke beregner rente fra uttaksdato er blant annet Remember MasterCard, Ikano Visa og Shell MasterCard. Disse tar til gjengjeld et gebyr for kontantuttak. I utlandet er derimot Bank Norwegian Visa en sikker vinner, som verken tar gebyr eller rente ved uttaksdato dersom du tar ut penger i utlandet!