Test av SAS American Express Elite

SAS American Express Elite
Karakter

Test av SAS American Express Elite

Karakter

Aldersgrense: 18

Kredittgrense: Ubegrenset

Responstid: Svar innen kort tid

12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 4.000. Totalt: 16.000

Aldersgrense

18 år

Kredittramme

Ubegrenset

Rentefrihet

45 dager

Årsavgift

4000 kr

Kontaktløs

Ja

Smartbetaling

Apple Pay

Låneeksempel: 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 4.000. Totalt: 16.000

Som sine søskenkort Classic og Premium, har SAS American Express Elite gjennomgått flere endringer etter at American Express (Amex) nylig avlastet DNB og selv tok over driften av American Express-kortene.

Felles for alle kortene er at de er gjort om fra kreditt- til faktureringskort. Muligheten for å betale ned over tid – slik man kunne før – er dermed forsvunnet. Utestående beløp er nødt til å betales tilbake hver måned, med en betalingsfrist på 14 dager etter faktura er mottatt.

For den avanserte brukeren, som gjerne også reiser mye og ønsker å sanke bonuspoeng, er Elite det det som gir mest tilbake av de SAS-tilknyttede kredittkortene, til tross for at har den soleklart dyreste årsavgiften.

Tjen EuroBonus med kortet

For hver hundrede krone man bruker med SAS American Express Elite mottar man 20 SAS Ekstrapoeng, og for hver 100 krone man bruker på kjøp av flybilletter via SAS.no, tildeles man 30 EB-poeng. Disse kan man bruke til kjøp av flybilletter via SAS sine nettsider.

Hvor mange poeng trenger man for å kjøpe en billett? Det avhenger av lengden på reisen og hvor mye den koster i annen valuta. De dyreste kan komme opp i 120 00 Ekstrapoeng, men de rimeligste EuroBonus-reisene ligger på 10 000 poeng.

Kortet gir deg også rabattert tilgang til SAS-lounger i Norden, men det forutsetter at man reiser enten med SAS eller et av de øvrige flyselskapene i Star Alliance. Innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen er dessverre ikke inkludert i denne fordelen.

Companion Ticket med SAS American Express Elite

Companion Ticket kommer også via SAS, og gir de som bruker litt ekstra noen pene fordeler.

Bruker du mer enn 150 000 kroner i løpet av et kalenderår med ditt SAS American Express Elite, får du den muligheten til å bestille en reise med 50 prosent poengrabatt for opptil to personer til hvor enn du ønsker, så lenge det er med SAS eller Star Alliance. Bruker du mer enn 300 000 kroner i løpet av et kalenderår, får du det samme tilbudet en gang til.

Poengrabatten gjelder både for året den ble anskaffet, i tillegg til ytterligere tolv måneder etter dette. Det er verdt å merke seg at dersom du skulle finne på å bytte til et annet SAS Amex-kort, vil du starte med blanke ark i opptjeningen mot en Companion Ticket.

Det som ved første øyekast skiller seg negativt ut ved SAS American Express Elite er årsavgiften på drøye 4000 kroner. Likevel, for den som bruker kortet aktivt og reiser mye, vil det i det lange løp være lønnsomt. Som de to andre SAS-kortene tjener man opp 30 Ekstrapoeng per 100 krone brukt på flybilletter via SAS, men Elite gir deg hele 20 ekstrapoeng per 100 brukte på andre varekjøp, mot Premiums 15 og Classics 10. Alle eiere av SAS American Express Elite er også sikret å nå Eurobonus sitt sølvnivå, siden de mottar 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år.

Et godt og forsikrende kort for den aktive brukeren

Kortet ligner på mange måter American Express Platinum-kort, blant annet ved at det tilbyr en meget bred reise- og avbestillingsforsikring. Amex stiller her som på sine andre forsikringsordninger krav om at 75 prosent av de totale kostnadene av reisen betales med kortet.

Forutsatt at kravene for gyldighet er oppfylt, dekker forsikringen – i likhet med de andre SAS-kortene – kostnader tilknyttet avbestilling, utsettelse, endringer eller avbrytelse av reisen, forkortet reise, stjålne reisedokumenter, penger eller eiendeler, forsinket bagasje, personskade som følge av ulykke, juridisk assistanse og erstatning, og tyveri av, eller skade på leiebil.

Spesielt for Elite-kortet er at det tilbyr medisinsk assistanse i form av at det dekkes utgifter tilknyttet medisinsk behandling som oppstår grunnet sykdom, opptil to millioner kroner.

Fordeler

 • Opptjening av EuroBonus-poeng
 • Opptjening av Companion Ticket, hvor to kan reise til prisen av én
 • 20 000 Statusgrunnpoeng årlig
 • Reduserte priser på SAS-lounger i hele Norden
 • Reise- og avbestillingsforsikring med egenandelsforsikring for leiebil inkludert

Ulemper

 • Skyhøy årsavgift
 • Ugunstige gebyrsatser
 • Markedets drøyeste valutapåslag
 • American Express har et mer begrenset bruksområde enn Visa og MasterCard

Betingelser

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger eller løpende inkassosaker

Rabattordninger

SAS American Express Elite er i hovedsak konstruert rundt SAS sitt EuroBonus-program, som kan benyttes til kjøp av flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • 20 Ekstrapoeng per 100 brukte krone
 • 30 Ekstrapoeng per 100 brukte krone ved kjøp av flybilletter gjennom sas.no
 • 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år, som både gir deg medlemskapsnivået Sølv og tilgang til ytterligere fordeler
 • Mulighet for to ledsagerbilletter (Companion Ticket) ved årlig bruk over 150 000 og 300 000 kroner, som kan benyttes over hele kloden
 • Reduserte priser på SAS-lounger i hele Norden
 • Tilgang til globalt restaurantprogram med mer enn 400 restauranter, hvor du enten får en gratis forrett, en flaske vin eller 20% rabatt på mat
 • Tilgang til den eksklusive tjenesten Concierge Service