Med en Companion Ticket kan du reise for to til poengprisen av én

Begge foto: SAS

Reis for to til prisen av én

Med en Companion Ticket kan du reise for to til poengprisen av én, og det eneste som kreves er at du belaster kortet ditt for minimum 100 000 kroner i løpet av et kalenderår.

Publisert: 08.08.2018

Mange er oppmerksom på at det er mulig å fly så godt som gratis om man sparer opp nok EuroBonus-poeng, og det finnes to måter å gjøre dette på. Du kan enten bruke et kredittkort som anskaffer deg poeng gjennom daglig bruk eller fly ofte nok med SAS og Widerøe eller den øvrige Star Alliance-flåten. Det er med andre ord ikke så altfor overraskende at de aller mest ivrige poengsamlerne benytter seg av dette til å tjene opp poeng så raskt som mulig.

De mest rutinerte poengsamlere bruker dog ikke et hvilket som helst kredittkort, de er samtidig oppmerksomme på å bruke et kredittkort som tilbyr Companion Ticket. Denne ordningen fungerer akkurat som navnet antyder, nemlig at to personer kan reise for prisen av én. Du bør derimot være oppmerksom på at du i tillegg må legge ut for poster som drivstoffavgift, så helt gratis blir det dermed ikke om enn ikke langt unna. Prisene per person er listet opp i tabellen lenger ned i artikkelen.

Companion Ticket gjør seg gjeldende for flyreiser med SAS, Widerøe og Star Alliance. Dine reisemuligheter avhenger imidlertid av hvilket kredittkort du bruker.

Les også: Kredittkort fra SAS eller Norwegian? Hva er best?

To valg med Companion Ticket: Enten to for én eller halv pris

For å kunne kvalifisere til en Companion Ticket må du, som nevnt innledningsvis, ha en omsetning på minimum 100 000 kroner på ditt kredittkort i løpet av et kalenderår, samt at du må ha tjent opp nok EuroBonus-poeng til å kunne booke den ønskede reisen.

Du står fritt til å velge om du ønsker å reise alene eller med en medreisende til samme kostnad. Dersom du velger å reise på egen hånd får du naturlig nok billetten til halv pris, som i dette eksempelet vil si at en innenriksbillett koster deg 5000 EuroBonus-poeng istedet for 10 000.

SAS GO SAS Plus SAS Business Priser (avgifter) fra:
Innenlands i Danmark, Finland, Norge og Sverige 10 000 20 000 N/A EUR 24 / USD 36
Mellom land i Norden+ 20 000 30 000 N/A EUR 30 / USD 44
Mellom land i Norden+ og andre land i Europa 30 000 50 000 N/A EUR 40 / USD 89
Mellom andre land i Europa 50 000 70 000 N/A EUR 76 / USD 105
Til/fra USA/Asia 60 000 80 000 100 000 EUR 38 / USD 55

NB: Denne tabellen tar utgangspunkt i de billigste poengprisene, i tillegg til at skatter og avgifter avhenger av reiseruten og således beregnes ved bestilling av bonusreise.

De eneste kredittkortene med Companion Ticket

Det er kun tre kredittkort som per dags dato tilbyr Companion Ticket, og disse er henholdsvis American Express sine SAS EuroBonus Classic-, Premium- og Platinum-kort. Samtlige kort leveres i regi av DNB og har hver sine ulike vilkår:

 • SAS EuroBonus Classic: Billetten kan benyttes på flyvninger med SAS eller Widerøe innenfor Europa
 • SAS EuroBonus Premium: Billetten kan benyttes på flyvninger med SAS eller Widerøe i hele verden
 • SAS EuroBonus Platinum: Billetten kan benyttes på flyvninger med SAS, Widerøe og flyselskaper tilknyttet Star Alliance i hele verden

Utover dette har kortene også ulike satser for opptjening av EuroBonus sine Ekstrapoeng, i tillegg til at årsprisen er varierende mellom hver enkelt. Tommelfingerregelen her er at dess bedre vilkår er, jo mer må du ut med i årsavgift.

Classic kommer med en årsavgift på 390 kroner, med en opptjeningsrate på 10 poeng per brukte 100 krone. For Premium er denne satsen på 1200 kroner og 15 poeng, mens Premium ligger på 1700 kroner og 20 poeng. Det er samtidig verdt å merke seg at det er halv pris på årsavgiften det første året med de to sistnevnte.

Platinum er med andre ord det mest gunstige alternativet for raskest mulig opptjening av poeng, samtidig som det er det desidert dyreste av de tre. Det stilles samtidig krav til en årlig inntekt på minimum 600 000 kroner, så det er ikke akkurat det mest tilgjengelige kortet på markedet.

Les også: Hvordan avgjøres valutakursen i utlandet?

Hvordan fungerer Companion Ticket?

Når du har brukt 100 000 kroner på ditt kredittkort i løpet av et kalenderår kvalifiserer du automatisk til en Companion Ticket, og om du skulle lure så er et kalenderår definert som perioden mellom 1. januar og 31. desember. Det betyr altså at du ikke oppnår en Companion Ticket om du bruker 90 000 kroner i løpet av året og ytterligere 10 000 kroner ved starten av det neste. Summen settes tilbake til null ved nyåret uavhengig av hva din inneværende saldo måtte være.

For å finne billetten til din ønskede destinasjon må du først logge deg inn på SAS sine hjemmesider. Øverst på siden finner du en lenke med teksten «Kampanjer er tilgjengelige». Vær dog oppmerksom på at det tar mellom 30 og 60 dager før billetten registreres etter at du har nådd 100 000 kroners kravet.

For å bestille må du gjennom følgende prosess:

 • Sas EuroBonus Classic: Med SAS logger du deg inn og bestiller reisen som en vanlig EuroBonus-reise før du aktiverer Companion Ticket gjennom bestillingssiden. Om du skal fly med Widerøe er du derimot nødt til å bestille via telefon på 64 81 60 99 mellom klokken 9 og 17
 • SAS EuroBonus Premium: Samme metode som nevnt ovenfor
 • SAS EuroBonus Platinum: Samme fremgangsmåte som nevnt ovenfor, men også reiser med Star Alliance-partnere må bestilles via samme telefonnummer: 64 81 60 99

Med en Companion Ticket kan du reise for to til poengprisen av én

Betingelser for reisen og billetten

Reiser gjennom Companion Ticket og EuroBonus har både sine fordeler og ulemper. Vi har forsøkt å samle noen av betingelsene i denne listen:

 • Hele reisen må finansieres med EuroBonus-poeng for at tilbudet skal være gyldig. Delbetalinger er ikke mulig
 • Du kan ikke få mer enn én Companion Ticket i året, som vil si at du ikke kan oppnå en eksta billett ved brukte 200 000, ei heller er disse mulig å overføre til neste kalenderår
 • Det er ikke mulig å reise med «stop over», men det er tillatt med en mellomlanding på inntil 24 timer
 • Companion Ticket er gyldig ut det kalenderåret den er opptjent, samt det påfølgende året
 • Drivstoffavgift på mellom 24 og 38 euro per person kommer i tillegg
 • Renter, kontantuttak, kontooverføringer og gebyrer telles ikke som omsetning, bare varekjøp og andre lignende tjenester
 • Dersom du benytter billetten for to personer, må begge fly sammen og på samme klasse
 • Reisen må startes og avsluttes på samme flyplass innenfor Skandinavia
 • Dersom du avbestiller mer enn 24 timer i forveien av din opprinnelige reise refunderes din Companion Ticket, som vil si at du kan benytte den til en senere anledning

Bruk av Companion Ticket på reiser med barn eller spedbarn

Det fins mange tilfeller der folk ønsker å bruke sin Companion Ticket i forbindelse med familiereiser, og det er en mulighet å ha med seg barn på turen. Man skal imidlertid være oppmerksom på, at barn under to år flyr gratis, mens barn over to år krever sitt eget sete. Barn mellom ni måneder og to år kan sitte på fanget til én av de voksne medreisende, og trenger derfor ikke et eget sete. Er barnet yngre enn ni måneder kan det i tillegg tildeles en babykurv. Ofte er det dog et krav om at barnet kan veie maksimalt elleve kilo.

Typisk vil ikke dette ha ekstra kostnader for deg. I visse tilfeller kan det koste deg en symbolsk sum, men ingen EuroBonus-poeng med mindre barnet er over to år og krever sitt eget sete.

Dersom du har flere spørsmål i forbindelse med dette er det bare å ta kontakt på 64 81 60 99.

Les også: Kontantuttak i Norge vs. utlandet – hva lønner seg?

Ikke glem å betale innen forfall

Hvis det skal være lønnsomt å tjene opp EuroBonus og Companion Ticket, bør du unngå å betale renter på beløpet du bruker. Alle de aktuelle American Express-kortene har opp til 45 dagers rentefri kreditt, hvilket betyr at du kan bruke kortet i inntil 45 dager før det påløper renter.

Hvis du betaler etter forfall krever alle disse kredittkortene en relativt høy effektiv rente. Ifølge tall fra Finansportalen har Classic-kortet en årlig effektiv rente på 33,01 %, Premium-kortet en rente på 46,7 % og Platinum-kortet en effektiv rente på svimlende 51 %. Nå skal det sies at den effektive renten også inkluderer årsavgiften, som utgjør en vesentlig del av dette regnestykket, men det betyr ikke at du bør utsette forfallsdatoen av den grunn.