Alle golferes store drøm er å notere seg for en hole-in-one

Kredittkort med hole-in-one-forsikring

Alle golferes store drøm er å notere seg for en hole-in-one i løpet av sin livstid, men dette kan fort vise seg å bli et lite mareritt. Det er nemlig en uskreven regel om at den som klarer dette kunststykket må spandere drinker på samtlige som overværer seansen. Nettopp derfor finnes det kredittkort med egne forsikringsordning for akkurat dette.

Publisert: 16.08.2018

Golf er i utgangspunktet ikke den rimeligste hobbyen du kan ta opp. Blir du i tillegg så god at du må spandere drinker i hytt og pine, snakker vi fort om et aldri så lite pengesluk. For da snakker vi som oftest ikke bare om ett glass Cola på hver og en, men gjerne mer ekstravagante herligheter med bobler i. Men det finnes heldigvis råd: Kredittkort med hole-in-one-forsikring.

For en golfspiller av det mindre profesjonelle kaliberet er det klart at dette kan bli en betydelig utgiftspost. Er man først så heldig at man klarer å slå en odds på 1:12 5000, virker det litt paradoksalt at denne flaksen skal måtte ruinere deg. Da kan det fort være praktisk å ha hole-in-one-forsikring.

Les også: Slutt med kredittkortgebyrer i EU

Bare ett kredittkort med gyldig golfforsikring i Norge
I Kredittesten.no sin oversikt fins det kun to kredittkort med denne forsikringen inkludert i kortet. Disse er Eurocard Platinum og Storebrands Platinum- og Premium-kort, men det er absolutt vært å notere seg at de to sistnevnte er under avvikling, så disse er det ikke lenger mulig å anskaffe seg. Om du derimot besitter et av disse fra før av vil forsikringen fremdeles være gjeldende i en avgrenset periode før den avvikles helt.

Så da sitter vi i grunn igjen med ett reelt alternativ, nemlig Eurocard Platinum. Kortets forsikring dekker inntil 5000 kroner av utgiftene knyttet til den påfølgende feiringen. Om du derimot er så heldig å besitte et av Storebrands kort – enten Platinum eller Premium – er det bare å finne frem magnumflasken, for her har man dekning på hele 20 000 kroner. Den store ulempen dog er at den ikke er gjeldende i Norge til enhver tid, men dette vender vi tilbake til.

Nevnte Eurocard Platinum dekker hole-in-one i ditt hjemland, så lenge dette er i Norden. Så om du er så «uheldig» å klare denne bragden utenfor landegrensene må du fort belage deg på å punge ut av egen lomme.

Storebrands Platinum- og Premiumkort har derimot bakt denne inn i sin reiseforsikring, og denne er gjeldende så lenge du betaler minimum halvparten av den aktuelle reisens transportkostnader. Det vil si at du må være på reisefot før hole-in-one-forsikringen fra Storebrand trer i kraft, samt at det også stilles krav til minimum én overnatting utenfor din hjemby eller kommune.

Les også: 5 tips for deg som skal ta ut penger i utlandet

Andre krav til kortene
Nå som du har en generell oversikt over hvilke krav det stilles for at forsikringen trer i kraft, er det også greit å påpeke at det finnes andre spesifikasjoner før du kan vasse i bobler.

Eurocard Platinum krever:

  • At golfbanen du spiller på er tilknyttet Norges Golfforbund eller tilsvarende forbund i ditt nordiske hjemland
  • Markøren, spilleren og den lokale klubbens sekretariat må signere scorekortet
  • Feiringen i etterkant må foreligge på samme dag og sted som slaget ble gjennomført, samt at du trenger en bekreftelse av begivenheten fra golfklubben, i tillegg til at du må sende kvitteringen til Codan Forsikring i etterkant

Storebrand Premium og Platinum krever:

  • At du er utenfor din hjemby eller kommune, og at reisen startes og avsluttes i Norge
  • At minimum halvparten av reisens totale transportkostnader er betalt med ett av kortene
  • At banen er godkjent av og medlem av Norges Golfforbund, eller tilsvarende forbund i et av de andre nordiske landene
  • Både feiringen og utgiftene må løpe i golfklubbens lokaler samme dag som seiersslaget foretas, samt at slaget må godkjennes og dokumenteres av den aktuelle golfklubben eller av Norges Golfforbund
  • Forsikringen dekker bare ett enkelt glass musserende til medspillerne som var vitne til slaget – altså ikke publikum eller andre ikke aktive deltakere – samt at kvittering for utlegget må kunne fremvises

Det store spørsmålet her blir jo naturlig nok hvilken av disse forsikring som er den beste? Om du utelukkende golfer utenlands er nok Storebrands å foretrekke, mens det motsatte er tilfelle om du foretrekker å spille i nærheten av ditt hjemsted. Samtidig dekker Eurocards forsikring inntil 5000 kroner av feiringen, og selv om Storebrand på papiret har en større dekningsgrad enn dette, gjelder den som sagt kun for ett enkelt glass til hver.

En hole-in-one kan fort bli en dyr affære

Men blir det feiring?
Til tross for at det å feire hole-in-one med noen godt i glasset er en urgammel tradisjon, er det langt ifra alle som har skjenkebevilling. Dette kan fort sette en vesentlig demper på lykkerusen, i og med at begge forsikringen stiller krav til at feiringen skal finne sted der du spilte.

Kan man da for eksempel dra på Vinmonopolet og kjøpe noe musserende – eller en bottleshop utenfor landegrensene – for deretter å feire i klubblokalet? Kortinnehavere hos Storebrand Premium eller Platinum kan ikke det. I vilkårene til kortet står det svart på hvitt at utgiftene må løpe på selve klubben. Eurocard har derimot ingen spesifikasjoner på dette, så det vil nok derfor være lurt å forhøre seg med Codan før man svir av tusenvis av kroner.

I tillegg skal man være oppmerksom på alkoholloven, som sier at man ikke kan legge feiringen i for eksempel golfklubbens kafé om den ikke har bevilling. Men hva så med andre lokaler i klubben? Som ordtaket lyder er det ingen regler uten unntak, og loven «gjelder […] ikke når lokalet leies eller lånes ut til privatperson for en enkelt bestemt anledning til sluttet selskap, og utleier for øvrig ikke står for andre deler av arrangementet».

Så da sitter man igjen med to alternativ om man er såpass kjepphøy at man går for hole-in-one hver bidige gang. Du kan enten leie lokalet i forkant, eventuelt i etterkant om dette lar seg gjøre, eller undersøke om stedet har bevilling før du setter i gang med runden.