Man kan naturligvis betale regninger med kredittkortet, men spørsmålet er jo som sagt om dette er noe man burde gjøre

Bør jeg betale regninger med kredittkort?

Man kan naturligvis betale regninger med kredittkortet, men spørsmålet er jo som sagt om dette er noe man burde gjøre. Og det er ingenting i veien for dette, så lenge man er oppmerksom på at dette kan medføre ekstra kostnader.

Publisert: 20.09.2018

Forestill deg følgende scenario: Man nærmer seg slutten av måneden og brukskontoen begynner å bli riktig så slunken. Da kan det fort være enkelt å ty til kredittkortet, men er dette egentlig så gunstig rent økonomisk?

Som nevnt innledningsvis tilbyr de fleste kredittkort regningsbetaling som en tjeneste, og dette fungerer som oftest på to forskjellige måter. Den ene krever at du taster inn KID- og kontonummer gjennom nettbanken og dernest betaler som vanlig, mens den andre lar deg overføre midler direkte fra kredittkontoen til din egen konto.

Les også: Hva er frivillig kredittsperre og hvordan oppretter du det?

Ekstra kostnad dersom du betaler med kredittkort
På samme måte som det er tilknyttet gebyrer eller renter fra uttaksdato ved uttak av kontanter, gjelder det samme for regningsbetaling med kredittkort. I de fleste tilfeller vil denne raten ofte være den samme, og i form av et enkeltstående engangsgebyr, et engangsgebyr pluss en prosentandel av overførings-/betalingssummen, eller at det påløper renter fra overførings-/betalingstidspunkt.

Dette vil i de fleste tilfeller korrelere, men det finnes naturligvis unntak. Dersom prisene varier nevneverdig ut ifra tjenesten vil dette til enhver tid være opplyst i kortets prislister, og om det mot formodning ikke gjør dette, bør du ta kontakt med kundeservice for å finne ut av hva det faktisk koster å betale regninger eller overføre penger med kredittkort. Det er samtidig også en mulighet for at det rett og slett ikke er mulig å betale regninger med kredittkortet ditt.

Les også: Beste kredittkort 2018 [MARKEDSFØRING]

Så hvorfor betale regninger med kredittkort i det hele tatt?
Den mest åpenbare årsaken til at man velger å betale regninger med kredittkort er naturlig nok at man ikke har disponible midler på hverken bruks- eller sparekonto til å betale i tide. Under disse omstendighetene kan det være en løsning å betale regningen med kredittkortet, men vi anbefaler på det sterkeste at man ikke gjør dette til en vane, da de tilknyttede gebyrene fort kan gjøre dette til en dyr affære.

Vi anbefaler alltid å tilbakebetale det man bruker av kredittrammen ved forfall, slik at man unngår at renten løper på det utestående beløpet. De kalde fakta er at renten ofte løper ved regningsbetaling via kredittutstederens nettbank, noe som er soleklar ulempe med å benytte kredittkortet til dette formålet.

Les også: Kredittkort og debetkort uten årsavgift

Får man bonuspoeng ved å betale regninger med kredittkort?
Det finnes enkelte betalingsmottakere som lar deg betale for tjenester og varer direkte med kortet. På denne måten kan man slå to fluer i en smekk, da man både slipper gebyrene regningsbetaling via nettbank medfører og samtidig oppnår bonuspoeng som EuroBonus, CashPoints og lignende.

Dette kan fort være en smart metode for å oppnå flest mulig bonuspoeng, så lenge du forholder deg til å gjøre dette i løpet av den rentefrie kredittperioden – som oftest mellom 30 og 45 dager. Utover denne perioden vil det igjen løpe renter om du ikke betaler til forfall, så vær påpasselig med å betale alle fakturaer i tide.

Les også: Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente?

Hvor mye koster det i renter?
Hvis du velger å betale en regning med kredittkortet ditt, og ikke har mulighet til å betale ved første forfall, vil det naturligvis løpe renter på hele beløpet. Rentesatsene til hvert enkelt kort vil variere, og under har vi sammenlignet kostandene ved å betale regninger med et billig og et dyrt kredittkort.

Eksemplet under tar utgangspunktet i kredittkortet med den laveste nominelle renten på markedet, og et vi mener har en relativt høy. Kortet med den laveste renten er Credits Flex+ – med en årlig nominell rente på 9,9 % – mens Esso MasterCard har en rente på 22,8 %.

Les også: Tips til deg som sliter med kredittkortgjeld

Regnestykke: Betale en regning på 10 000 kroner
Følgende eksempel tar utgangspunkt i en utestående regning på 10 000 kroner. Du venter i 30 dager etter første forfallsdato med å betale tilbake, og betaler så når det er 20 dager igjen til neste.

På tross av at Credits Flex+ har en meget lav rente, løper den allikevel fra første dag ved overføring av penger til egen konto for å kunne betale regningen. Det vil si at renten i dette eksemplet har løpt i 50 dager før du betaler tilbake. Det vil gi deg en ekstra kostnad på rundt 133 kroner for den aktuelle perioden, så lenge man antar at man betaler minimumsbeløpet på 300 kroner ved første forfall.

Med Esso MasterCard løper derimot ikke renten fra første dag. Etter 30 dager belastes det et fast gebyr på 190 kroner. Dernest må du i tillegg betale et gebyr på 100 kroner for å kunne overføre midler fra kredittkortet til din bankkonto, samt at det koster ytterligere 25 kroner i gebyr for bruk av kredittreserven. Du må i tillegg søke om lov til å bruke denne tjenesten.

Det vil si at regningen blir 315 kroner dyrere med Esso MasterCard (eller et kort med lignende vilkår) og 133 kroner dyrere med Credits Flex+. Det vil si en forskjell på 182 kroner mellom et kredittkort med den laveste renten og ett med en relativt høy. Utsetter du betalingen ytterligere vil denne kostnaden naturligvis øke ved begge tilfeller.